MEZE 99 CLASSICS - Ревю

22.01.2019

 Румъния не е известна със своето аудио. Но през последните няколко години това се промени. Благодарение на един човек: Антонио Мезе. Meзe е основател и движеща сила зад бранда MEZE Audio, чиито In-Ear и Over-Ear слушалки са просто изключителни. В това ревю разглеждаме звука, дизайна, комфорта и устойчивостта, опаковката и аксесоарите, спецификациите (и не само) на Meze Audio 99 Classics.

Звук: Нискочестотен (бас)

Докато MEZE 99 Classics не успява да достигне ултрависока аудиофилска арена - както сме сигурни, че MEZE биха искали да - те все още са някои от най-добре звучащите слушалки, които сме слушали за тази цена. Други слушалки напомнят оркестър от чинели или неприлични танцьори на фламенко. 99 Classic? Бални рокли и смокинги! Валс. Танго. Много слушалки често се движат твърде далеч в една посока, предлагайки звук, който е невероятно топъл, жертвайки прецизността. Или пък се завъртат в другата посока и са прекалено ориентирани към студиото, осигурявайки прозрачен, строг звук, който, макар и похвален, не винаги прави музиката разнообразна. 99Classic балансират идеално всичко това. Всъщност, балансът е ключовата дума тук. Без значение кой жанр слушахме, нищо не се чувстваше пресилено, нито една честота не звучеше завишена или изместена. Басът имаше тежест, но никога не доминираше, работеше във фонов режим като опитен готвач в петзвезден ресторант. Ниският край на тези слушалки остава един от най-привлекателните, вълнуващи звуци, които някога сме срещали. Ето сравнение, което вероятно не би трябвало да правим, но въпреки това ще направим така: Beats Studio3 Wireless. Те са малко по-скъпи от 99 Classics, но разликата в качеството на звука е изключителна. Басът на Beats е гаден и натрапващ се, без значение какво слушате. За $ 41 по-малко, можете да получите най-добрия бас, който сме чували.

Високи и среди

Докато високите се чувстват, като да им липсва малко характер (би било хубаво да се чуе малко повече акцент върху вокалите, от една страна), това усещане се компенсира по много други начини. Цялостното впечатление, което получихме, беше елегантно, много прецизно съчетание от електроника, което бе перфектно калибрирано. Стерео звученето беше превъзходно и въпреки че върховете не бяха там, все още имахме фантастично ниво на детайлност. Качеството на обажданията беше, както е случаят с почти всички модели, пуснати днес, напълно приемливо, с минимално изкривяване. От друга страна, ако закупите тези слушалки само заради качеството на разговорите и на вградения микрофон, вие сте вандал и еснаф. Честно казано, това, което MEZE са успели да постигнат тук, е удивително. Драйвърите са динамични, неодимови, които са толкова повсеместни, колкото колелата на автомобила - и само с размер 40 мм, достатъчно прилични, но със сигурност не намекват за огромните драйвъри на Audeze. Чувствителността е необичайно висока за чифт слушалки от среден клас, със 103 dB, което означава, че не се нуждаете от толкова енергия, за да ги управлявате (оттук и защо са напълно способни да боравят с аудиото на телефона, въпреки че „запяват“, ако включите в добър усилвател и DAC). Сравнете това с почитаемия Sennheiser HD600 - истински класически чифт слушалки. Не само, че те са малко по-малко чувствителни, при 97 dB, но също така имат по-висок импеданс от MEZE, което означава, че те изискват повече мощност. Последният път, когато проверихме, те бяха предлагани в Amazon на идентична цена с 99 Classic. Знаем кое да изберем.Дизайн: Погледни и усети

Изисканост. Това е думата, която дойде на ум, когато за първи път извадихме 99 Classic. Това не е реакция, която по-голяма част от аудио оборудването вдъхновява, и определено не е реакция, вдъхновена от повечето слушалки. О, разбира се, различните кутии имат различни стилове. Безсмисленият брутализъм на германските производители. Надеждността на масовия пазар на японците. Висококачествената безжична навалица, покрита с кожа от Philippe-Starck. Всичко това е добър външен вид, дори желателен. Но много рядко слушалките ви карат да подсвирнете в знак на удивление и положителна оценка. Много рядко ви карат да ги завъртите от едната страна на другата в ръцете си, за да се възхищавате на финиша, качеството на конструкцията и детайлите. Качеството на звука, трябва да отбележим, всъщност няма нищо общо с това. За да бъда честен, колкото по-ефективен е един чифт във възпроизвеждането на точен звук, толкова по-грозен е той. За щастие, 99Classic се справят и с двете. Те изглеждат и звучат невероятно.

Качество на изработка

Това са наушници, които привличат вниманието ви. Изработени от много фино кленово дърво, меки на допир, с кожена облицовка, които се усещат като меко масло. Те ни напомниха, по един добър начин, за Thinksound On2. Дори подложката в наушниците, която предпазва драйвърите, дава успокояващо усещане. Твърдата метална лента за глава, има минимално количество винтове и цялата повърхност е гладка. Под нея е поставена еластична лента за глава от по-мазна кожа, като името на модела е леко релефно и изтънчено изписано на върха. Това са подробности, които имат значение, както и точното прилягане на лентата за глава. Това са неща като малкия тактилен ръб на левия жак за кабел, което ви позволява лесно да намерите правилната страна, без да търсите индикатор за ляво / дясно. Финото лого на MEZE се намира от всяка страна, перфектно поставено, видимо, без да е неприятно. Истинско мислене заложено в тях, в една индустрия, където дизайнът е вторичен по отношение на качеството на звука - това е рядкост.

Вграден микрофон и връзки

Някои решения са озадачаващи. Докато обичаме текстурата на Y-образния кабел, не харесваме вградения микрофон. Първо, той е разположен на странно място, на няколко сантиметра от левия мини-жак. Много по-логично би било мястото да бъде в свързващата част на Y, въпреки че оценяваме, че това може да повлияе на качеството на повикванията и да увеличи разходите. MEZE включва втори, много по-дълъг кабел, този път без микрофон. Но липсата на контрол на силата на звука остава пълна загадка. За запис: Заедно с двата кабела, слушалките имат стандартен 3.5мм жак, както и 6.3мм и самолетни конектори. И си струва да се каже, че макар и да са изключително удобни, те имат доста голям и обемист профил, който не е изненадващ, тъй като са Over-Ear. Това, за съжаление, означава, че са по-трудно преносими, но в зависимост от това какво търсите, това може и да не е лошо нещо.

Аксесоари и опаковка:

99 Classic са интересни и с това, че те идват с кутия, която е използваема и след премахването на слушалките. Това е обикновена картонена кутия с капак, който издърпвате с помощта на фабрична тъкан. Интериорът е облицован с пяна и ако държите кутията наоколо, тя е отлична за съхраняване на нещата. Останалите аксесоари също са феноменални - много по-добри, отколкото бихте очаквали за тази цена. Двата кабела (9 '10 без микрофон и 3'11 ”) са разположени в много малък филц, закрепен с цип. Ще намерите и адаптер от 6,3 мм, както и адаптер за самолет. Между другото, споменахме ли, че всичко това е в един прекрасен, твърд калъф?Какво харесваме:
- Общото качество на звука на 99 Classics е превъзходно, с привлекателен и вълнуващ low-end.
- Дизайнът на слушалките е феноменален и те са наистина красиво притежание.
- Аксесоарите са първокласни, както и цената. Получавате ужасно много за парите си.

Какво не харесваме:
- Вграденият микрофон на късия кабел има много странно разположение.
- 99 Classics всъщност са малко обемисти и вероятно не са подходящи за ползване в движение.
- Наличността на цветовете е намаляла през последните години и сега те са налични само в “oрех”.

Състезанието

Динамичните 99 Classics слушалки най-често се сравняват с OPPO PM3, които всъщност са планарни. Планарните слушалки предлагат по-отворен и просторен звук, а PM3-овете са сред най-евтините и най-популярните в тази сфера. Макар да не сме особено влюбени в тях, няма съмнение, че те са добра алтернатива на 99 Classics, въпреки че ще жертвате качеството на дизайна. Те не са толкова красиви. Тяхната цена има тенденция да се колебае. По-рано споменахме Sennheiser HD600, но може би по-добра алтернатива са новите HD650. Макар че те са малко по-скъпи от Classics, с около $ 60, те са страхотна и устойчиви на времето слушалки, с хиляди предани фенове. Отново предпочитаме 99 Classics, но няма съмнение, че тези слушалки предлагат кристално чист, привлекателен звук и са много достойна алтернатива. Може да си струва да разгледате и Audio-Technica ATH-M50x. Това са едни от най-продаваните в света на слушалките, изключително популярния чифт, който за мнозина функционира като входна точка в света на страхотния звук. Смятаме, че дизайнът е тромав, но няма съмнение, че качеството на звука, което предлагат, е абсолютно ценно за цената. И каква цена! При, те са по-малко от половината от 99 Classics. И що се отнася до цената: какво ще стане, ако искате да изпитате звука на 99 Classics, но не искате да пускате три големи и девет малки? Тогава се нуждаете от MEZE Audio 99 Neo, които имат идентична форма и звучене, но заместват дървения корпус с пластмаса. Те не изглеждат толкова добре, но са отлична алтернатива.

Назад към всички новини