Ревю на HEADFONICS за FIIO FA7

27.03.2019

Отказ от отговорност: Изпратените ни FiiO FA7 са образец, предоставен в замяна на нашето честно мнение. Благодарим на екипа на FiiO, че ни предостави тази възможност. Още през ноември 2018 г., FiiO пуснаха тийзър, свързан с процеса на проектиране на новите IEM(In-Ear Monitors) драйвъри за FA7 Quad-driver и с фантастичните 3D машини за печат. След дебюта си в RMAF, този 3D отпечатан модел с персонализирани BA(Balanced Armature) драйвъри -предизвика голям интерес. FiiO пуснаха в производство хибриди и динамични IEM с метални корпуси, но за първи път виждаме висококачествен 3D печат в масовото производство. Това е и първата им Quad-BA IEM в историята на бранда. Когато най-накрая сложих ръцете си върху  FA7, тяхното качество на изработка, както и яснотата на фоточувствителната смола ме изненадаха. Също така, кабелът и целият пакет са голяма стъпка нагоре, спрямо това, което съм виждал от FiiO преди. Мислите, че 3D IEM не са практични и надеждни? FA7 ще ви убедят, че това не е просто трик!        
Ако все още не сте го гледали, това видео ще ви покаже как FA7 са създадени с най-новите технологии за 3D печат и как са проектирани:
https://youtu.be/MlGKBM9X458

DLP 3D печат

3D печата става все по-популярен в индустрията с по-висок клас мониторни слушалки и така позволява почти всеки акустичен дизайн, който не може да бъде постигнат ефективно чрез традиционните техники за ръчна изработка. FiiO си сътрудничат с HEYGEARS за производство на FA7. Това е производител на 3D печат, оборудван с  принтери, базирани на Texas Instruments DLP технологията и медицински клас смоли ЕС IIA, внесени от Германия. Този клас е важен за предотвратяването на нежелани алергични реакции при поставяне на готовия продукт в ухото. При печата се използват източници на ултравиолетова светлина, които мигат хиляди пъти, за да втвърдят смолата прецизно, "слой по слой", със зашеметяващ толеранс от 25um. Ще намерите същата технология, използвана за вземане на проби от бижута, в стоматологията, както и в много други сфери. В официалния интро клип, можете да видите и запояването на драйвърите. Солидният пълнеж на конструкцията повишава резонансните характеристики на целия акустичен дизайн на FA7, допринасяйки и за цялостната му издръжливост.

Дизайн и сърцевина.
FA7 са изградени с 3D лицева част, отразяваща светлината. Дизайнът е хипнотизиращ и трудно можете да откъснете поглед от него. Ръбовете на лицевата част са покрити с прозрачно тяло. На основното покритие на корпуса почти няма мехурчета. Използвани са конектори и формовани прозрачни части в хармония с цялостната концепция. FA7 имат трисекционен отвор, който е сходен с логото на Mercedes. Трите тръби, водещи към отвора, нямат филтри, така че може да се наложи да положите грижи за поддържането им. Затова FiiO са предоставили почистващ инструмент в малката торбичка в опаковката. Само в случай, че се чудите, те наистина са доста леки - само 5.3г на страна, въпреки солидното запълване.

Цветови опции и лицева платка. FA7 се предлагат в 2 цветови схеми. Първата е прозрачен черен корпус със сребърни призматични мотиви. Другата налична цветова схема е прозрачен корпус с ярко червено и тъмно синьо с извита форма, показани в този преглед. Както е обяснено от FiiO, моделите са вдъхновени от формите на водата. Можете да видите, че 3D дизайнът напомня вълни или неподвижна вода, което символизира бързината и динамиката на звука.

Драйвъри. Hi-Res  Сертифицираните FA7 са снабдени с 4-посочен кросоувър, който разпределя натоварването на ниски, средни, високи и най-високи. Можете да видите през прозрачното тяло Knowles CI-22955, ED-29689 и двучестотния високоговорител SWFK-31736. Бас драйвъра CI-22955 се отличава с изключително мощен бас, ED-29689 е друг познат избор за средните честоти, а персонализираният двучестотен високоговорител SWFK-31736 е специално разработен за работа с височините. Впечатляващо е да се видят персонализирани драйвери, тъй като те са характерни за IEM-ите от по-висок клас, като UE и 64 Audio. С помощта на масовото производство, дължащо се на капацитета на 3D печата, FiiO постигат същото ниво на изработка, характерно за първокласните продукти.

Кабел и конектори

Конектори.
MMCX гнездата са монтирани в FA7 и благодарение на по-малкия си размер корпусът може да бъде направен по-малък и по-удобен. Гнездото държи кабела здраво, така че IEM няма да се върти, докато прозрачните части на тялото и металните Y-сплита / жаковете придават на кабела ексклузивен вид.

Кабел. Захранващият кабел LC-3.5B има 96 x 0.05mm ядра, сребърно покритие върху мед с дебели TPU защитни материали и кевларови резби за повишаване на здравината. Идващ с 90 ° градусов жак и много дебел водач над ухото, този кабел не оказва никакво напрежение върху ушите ми, нося слънчеви очила и те все още пасват без проблем. Харесва ми темата със сив сребрист цвят, тъй като тя изглежда много индустриално и доста здрава. Идентичен кабел от 2.5 (LC-2.5B) или 4.4 (LC -4.4B) може да се закупи и отделно от FiiO.

Презентация.
Идвайки в стилна подаръчна кутия, подчертаваща дизайна на слушалките, FA7 стоят над качествен твърд калъф и мека торбичка. В опаковката ще намерите и 13 двойки резервни тапи. Изборът на тапи включва 1 основен чифт, 3 чифта в S / M / L размер за балансиран басов тунинг. Получавате също 3 чифта от мемори пяна в допълнение към основния сет. Твърдата защитна кутия предлага добро ниво на защита на елементите и изглежда много здрава. Вътре ще откриете малка торбичка, която пасва до милиметър на FA7. Има и почистваща пръчица за дюзата на слушалките и свръзката на кабела, а органайзера за кабели е хубав бонус, който можете да използвате и за други слушалки и резервни кабели.

Звукови импресии.
Както заявяват в маркетинговите си материали, от FiiO се надяват продуктът им да реализира мощни баси, чисти среди с добро позициониране, и височини, които не претоварват. Тунингът е по-подходящ за модерен поп, отколкото за аудиофилските предпочитания, но имат  добра дълбочина и звукова сцена.

Резюме. Получавате прилично покачване от 2-3kHz, което осигурява по-добри височини и перкусионен фокус. Женските вокали са облагодетелствани от този тип звучене. Високите честоти са детайлни и никога сурови, но им липсва малко енергия.

Тестване на звука. Аз пуснах FA7 на iPhone 6, AK120 със собствен M6 DAP на FiiO, тъй като това са популярни устройства с ниско захранване. С тези двойки чувам звук с добра резолюция, особено в горния вокален диапазон. Динамичният диапазон е добър, с прилична текстура и отлична артикулация и детайлност във височините. FA7 се представят добре технически, но за мен ниските вокали са на заден план, особено мъжките вокали, които понякога се конкурират с подчертания бас.

Тапи.
Поради тази причина преминах и към тапите с по-малък диаметър на отвора, което доведе до по-добро присъствие на високите честоти и по-строга басова производителност. Тези тапички правят целия микс по-малко интензивен. Използвайки Hiby Music R6 и тяхната MSEB DSP плъзгаща се скала, аз също регулирах опцията "Note Thickness", за да ги настроя по-близо до предпочитанията ми към по-нискочестотни вокали. Отново за това, за което плащате, техническите възможности са високи и можете да чуете добри детайли в горните среди. Ще има по-добра синергия, ако вашият източник е по-неутрален или можете да EQ / DSP допълнителна тежест на вокалното присъствие. В контраст на ярко оцветената визия, по-голямо удоволствие ми носи да слушам на FA7 по-бавни, емоционални песни.

Съвместимост.

Импеданс и чувствителност.
FA7  - 23 Ω ; 110 dB/mW. Импедансът е среден и чувствителността е сравнително висока. FA7 са доста чувствителни към смяна на кабелите и можете да си играете с неоригинални такива, експериментирайки и преследвайки собствените си предпочитания, но за мен е по-добре да използвате по-силен източник за по-чист звук и по-добър бас. Ниският импеданс на FA7 улеснява сдвояването с устройства с по-голям изходен импеданс, например Hiby R6, който има 10 Ω. Тунингът ще бъде по-последователен на различни предавки и вероятността да забележите някакво съскане при повечето системи с FA7 е минимална.

Взаимодействие. FA7 се представят чудесно при добра мощност или при по-висок коефициент на усилване. Добавяйки усилвателя Oriolus NT1 към веригата, веднага ще забележите повече динамика в звука, а високите ще се отворят с по-голяма мощност. Преминавайки към Hiby R6 получавате по-голям контрол над баса, повече резолюция при тези настройки и солидно представяне на вокалите.Също така успях да тествам набързо FA7 с Lotoo Paw Gold на един приятел. За мен съчетаването на FA7 с бързи / аналитични изходи води до най-доброто взаимодействие.

Съвети за тапите. Дълбочината на прилягане и вмъкване играе голяма роля в това, което ще чуете и ще бъде забавно преживяване  да потърсите най-добрия за вас баланс. Бих ви насърчил да експериментирате и да намерите чифт, който ви дава повече комфорт и звученето което ще ви допадне най-много!

Aftermarket кабели. Тъй като прилежащият кабел е SPC, взех и други, различни материали за тест с FA7. HUM CX1 Litz кабел от чист мед, дава още по-голяма яснота на високите. Въпреки това, някои части на баса са засилени и отново е преобладаващ. Горният вокален диапазон също става по-тънък и започва да звучи малко нестабилно. Преминавайки към Plussound Tri-Silver тип-6 Litz балансиран кабел, тунингът е оформен по по-благоприятен начин, предлагащ повече текстура на долните средни честоти и усещане за елегантност на високите. Като небалансиран го слушах отново и открих, че балансираната настройка е по-благоприятна за Hiby R6, тъй като вокалът се откроява повече.

Съпоставки

FiiO FH5
539лв
Неотдавна FH5 се появяват на пазара, носейки също 4 драйвъра и хибриден дизайн, така че някой може да се обърка в избора си. Ще чуете по-мека презентация с хибридния дизайн на FH5, докато FA7 ще предложат по-аналитична настройка от средните нагоре, с малко по-висока резолюция. FH5 имат по-слаби баси от FA7. Двата IEM са много различни по своя характер. Ако искате по-детайлно звучене в средните и високите честоти, трябва да изберете FA7, а FH5 ще бъде изборът за „по-удобно“ слушане. Можем да отбележим и това, че FA7 дават усещане за по-висок клас, благодарение на смолата от която с аизградени.

Brainwavz KOEL
140лв.
KOEL на  Brainwavz  са резултат от 3D технология и са с балансиран лек дизайн. FA7 са много по-скъпи, но се отличават с много по-добро качество на печата, без никакви белези, създаващи усещането за ръчна изработка. 3D отпечатаното тяло на KOEL има много повече белези и изглежда необработено във вътрешната и външната част на корпуса. KOEL имат добър баланс, който за съжаление е ограничен от конфигурацията с един драйвър, с който няма да чуете така добре височините или изразения бас, както с 4-BA дизайна на FA7. Харесва ми как е настроен KOEL, а техният нископрофилен дизайн е чудесен за фитнеса. Въпреки това, FA7 дават усещане за по-висок клас и извеждат много повече детайли. FA7 са с по-добро наслояване и по-отворено звучене. FA7 ще се справят много по-лесно и с филми и с инструментални записи, в сравнение KOEL.

Нашата присъда. Благодарение на висококачествения 3D печат и индустриалната мощност на персонализирани високочестотни високоговорители, FA7 разполага със солидни технически характеристики и висока степен на сложност на достъпна цена. Резолюцията на звука е най-важната част от дизайна, да не говорим за качеството на изработката и художествения дизайн. Бих искал да чуя тунинг с по-слаб фокус върху баса, в посока на звученето на FH5. Изключвайки това, FA7 са добра препоръка за потребители, които предпочитат леко тъмно, но щадящо представяне на модерната музика.

 

Назад към всички новини