Digital Trends за това какво представлява слушалковият усилвател и защо ви трябва?

27.03.2019

Какво представляват слушалковите усилватели  и наистина ли се нуждаете от такъв? Отговорът може да ви изненада.

От аналоговите грамофони до дигиталния стрийминг, начинът, по който получаваме музиката си, през годините минава през множество трансформации. Тъй като музиката става все по-мобилна, слушалките са еволюирали в ежедневна мания. Днес има недостиг на достъпни и висококачествени устройства, които обещават да обогатят нашия живот с великолепна музика навсякъде. Ако четете тази статия, най-вероятно не ви е безразлично за вашите слушалки и се чудите можете ли да подобрите звука им с усилвател. Краткият отговор е: Да. В зависимост от слушалките, има голям шанс качественият усилвател за слушалки или усилвател/DAC - да вдъхнат нов живот на музиката, която слушате. Но какво е усилвател за слушалки? Как работи? Колко струва един приличен? Тук сме, за да отговорим на всички тези въпроси и др.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА усилвателят? Вашият усилвател е изключително важна спирка от пътуването към добрия звук. Усилвателят за слушалки е усилвател със сравнително ниско усилване, който издига нисковолтовия аудио сигнал от устройство-източник (било то грамофон, компютър или смартфон) до достатъчно високо ниво, така че да може да се преобразува в звукови вълни от високоговорителите на слушалките. Работи като усилвателите, използвани за захранване на тонколони, но е по-слаб.
КАКВО Е DAC (Digital-to-Analog Converter)? Повечето съвременни усилватели за слушалки включват и електронен компонент, наречен DAC (точното наименование на български е „цифрово-аналогов преобразувател“, но „ДАК“ е фонетична заемка от английското съкращение, която е широко възприета у нас). Задачата на DAC-a  е да преобразува цифровия запис в аналогов сигнал с ниско напрежение, който усилвателят може да усили и подаде към слушалките. Аналогови компоненти като грамофон или касетъчен дек не се нуждаят от DAC - те вече изпращат аналогови нисковолтови сигнали - но цифрови аудио устройства като персонални компютри, смартфони, iPod или таблети се нуждаят  едновременно  от DAC и усилвател.
ЗАЩО Е НЕОБХОДИМ УСИЛВАТЕЛ ЗА ВАШИТЕ СЛУШАЛКИ? Всички цифрови устройства, които току-що споменахме, вече имат вграден DAC и усилвател за слушалки - затова можете просто да включите слушалките си и да чуете звук. Защо тогава се нуждаете от отделен компонент? За съжаление, качеството на тези вградени компоненти варира значително според устройството и затова качеството на звука също се променя. MacBook Pro има приличен DAC и усилвател за слушалки, така че звучи… сносно, но много лаптопи, като например стария Dell Inspiron N5110, имат много нискокачествени DAC и усилвател, така че звучат доста зле. Същото се отнася и за телефони: Някои звучат ужасно, някои са посредствени, а някои - като LG V30 или V35 - звучат превъзходно.
Честно казано, ако не разполагате с чифт слушалки с добро качество (да се чете: по-добри от такива за 50лв.), няма да извлечете никаква полза от усилвателя. Но когато качеството на слушалките се покачва, се повишава и нуждата от използването на усилвател. Някой изобщо нуждае ли се от усилвател за слушалки? Това е под въпрос. Но трябва ли да имате  такъв? Ако сте ценители на добрия звук, отговорът е огромно ДА.

Импенданс (AKA, ИГРА НА ЦИФРИ).
Има и някои видове слушалки, които наистина се нуждаят от усилвател, за да функционират правилно: Това са слушалките с висок импеданс. Импедансът се отнася до съпротивлението на слушалките  и се измерва в омове - колкото по-голям е импедансът, толкова по-голямо съпротивление ще даде чифтът слушалки. При слушалките импедансът може да варира в широки граници - от около 16 ома долна граница до около 600 ома. (Има някои слушалки, като Sennheiser HE1 Orpheus, с импеданс далеч над тези  стойности, но те вървят със специален усилвател.) Като цяло, колкото по-висок е импедансът, толкова повече усилване е необходимо, за да свирят добре слушалките, съответно нуждата от усилвател е по-голяма. Ако се интересувате от импеданса на чифт слушалки, ще го намерите в наръчника за употреба или в спецификациите. Класическите слушалки като Sennheiser HD800 (300 ома) и Beyerdynamic DT880 (600 ома) първоначално са били проектирани за използване в студията с мощна аудио-техника. Затова е необходим усилвател с по-голямо напрежение от това, което се предлага в средностатистически смартфон, за да могат тези слушалки да  възпроизвеждат желаните нива на звука и да работят добре. Модерният дизайн на слушалки като LCD-3 на Audeze (110 ома) и LCD-4 (200 ома), които използват планарни драйвери вместо традиционните динамични драйвъри, също изисква мощността на усилвател за оптимална работа. Въпреки това не всички висококачествени слушалки са гладни чудовища с висок импеданс. Тъй като аудио източниците стават все по-малки, дизайнерите на слушалки се приспособяват. Новите технологии създават качествени слушалки с нисък импеданс, които работят добре с устройства с ниска мощност. Например моделите на Audeze EL-8 (30 ома) и SINE (20 ома). Повечето слушалки-тапи, които е използват по-малки драйвери, изискващи  по-ниско напрежение, също работят добре с портативни устройства.Макар че няма твърди правила, ако слушалките имат импеданс от, да речем, 50 ома или повече, усилвателят за слушалки е добра идея. Ако вашите са под 32 ома, ще работят добре с почти всяко масово аудио устройство.
СИГНАЛНИЯТ ПЪТ. Най-често споменаван  в професионалните аудио кръгове, пътят на сигнала се отнася до всички компоненти, които осъществяват контакт с вашия аудио сигнал. В нашия случай това вероятно включва цифров източник, DAC, усилвател, чифт слушалки и накрая ушите ви. Колкото по-високо е качеството на сигнала, толкова по-високо е качеството на звука. Въпреки че не можете да замените последната спирка в списъка (все още), останалите имат значение. DAC-ът  е критичен портал между вас и звука, защото преобразува данните в източника от цифрова информация - прост код, състоящ се от единици и нули - в електрически ток, който задвижва вашите слушалки. Колкото по-добро е преобразуването, толкова по-добър е звукът.  Качественото преобразуване и усилване на сигнала подобрява качеството на звука за всеки чифт слушалки от около $100 и нагоре, чийто приоритет е звука, а не цвета и привлекателния дизайн. Когато се съчетаят добър чифт слушалки с добър DAC, повишаването на качеството може да направи някои много готини неща. Може да даде повече или по-малко емоция в музиката. Може да направи звука по-ясен и по-балансиран, или по-топъл, по-детайлен, по-динамичен и по-гладък. Един добър усилвател може да повлияе на звука и по други начини, ограничавайки интерференцията между двата канала, която може да промени звука. Най-добрите усилватели и DAC-ове създават по-чист  и по-верен сигнал. Колкото по-добър е сигналът, който достига до вашите слушалки, толкова по-добро ще е вашето аудио-изживяване.
КАКЪВ УСИЛВАТЕЛ/DAC  ДА ИЗБЕРА? Така, вие решихте да се подготвите и да си купите специален усилвател или усилвател/DAC „2 в 1“. Това означава, че трябва да дадем една торба пари, нали? Не е задължително. Ще преминем през няколко, начина и ценови стратегии, за да ви помогнем да започнете.
ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ МОБИЛНА ВЕРСИЯ. Има голямо разнообразие от качествени мобилни слушалки, усилватели / DAC-ове измежду които да избирате. На върха са продукти като отличния SHA900 на Shure, който може да „подкара“ почти всеки чифт слушалки, които можете да намерите (до 600 ома), предлага разнообразни входове, четирилентов еквилайзър и поддръжка на цифров звук с резолюция до 24-bit / 96kHz. Ако исканата цена от 1000 долара ви се струва твърде висока, има и много по-достъпни опции като FiiO A3, който получава високи оценки от ревюта и може да подкара слушалки от 16 до 150 ома.

DAC ATTACK.Сравнително нов, USB DAC/ усилвателят е един от най-лесните начини за подобряване на звука директно от USB изхода на компютъра. Изисква цифров източник, но все пак е  изключително лесен и достъпен начин за повишаване качеството на звука. Нашият фаворит в момента е DragonFly Red на AudioQuest, за който се твърди, че може да управлява почти всеки чифт слушалки, които можете да свържете, дори и тези с най-ниска ефективност. Има и DragonFly Black, подходящ за слушалки със среден и нисък импеданс. Друг вариант, който харесваме, е Cambridge Audio DACMagic, който варира в същия ценови диапазон.

DESKTOP РЕШЕНИЯ. Настолният усилвател за слушалки е фундаментална част от индустрията, която не бива да се пренебрегва. Макар че често са скъпи и обемисти, тези устройства са всичко друго, но не и остарели за истинските фенове на аудиото, и много от тях представляват най-добрия начин да пренесете  звука на следващото, по-високо ниво. Изборът е голям, но ще разгледаме няколко решения, които са сред любимите ни в момента.
Предишният ни избор, Oppo HA-1, предлагаше свежа комбинация от цифрови и аналогови функции и невероятна функционалност. За съжаление, той вече не се произвежда (освен ако не можете да го намерите втора ръка), тъй като фирмата е тръгнала по друг път. За щастие, оттогава получихме достъпния, универсален и елегантен усилвател за слушалки Heritage Headphone от Klipsch. С много функции, Heritage предлага голямо разнообразие от входове, включително оптични, коаксиални и USB връзки, както и аналогови RCA портове. Превключвателите отпред ви позволяват да избирате между “Hi” и “Lo” импеданс слушалки. И всичко това с чистият и стилен дизайн, характерен за Klipsch, с дървени повърхности и медни копчета, с фантастична комбинация от форма и функция.
Другият ни избор е определено олд-скуул усилвателят Kenzie. Тези светещи лампи на върха ще привлекат много почитатели, като същевременно отлично илюстрират нашата гледна точка за оцветяването на звука. Една от малкото опции в нашия списък, която не е комбиниран DAC / усилвател, Kenzie извлича аналогов звук от предпочитания от вас източник и следователно звукът му все пак зависи от вашия DAC. Звукът също е по-мощен от някои по-модерни уси слушалки.

Назад към всички новини