Bösendorfer

Bösendorfer

Роялът Bösendorfer – съвършеният музикален инструмент, новата мода в интериорните решения, символът на класиката, луксът и аристократизма.

Вече над 180 години австрийското ателие за пиана и рояли Bösendorfer Klavierfabrik, намиращо се в покрайнините на Виена, в градчето Винер Нойщад, произвежда едни от най‐ добрите музикални инструменти.

Първоначално след основаването на компанията от Игнац Бьозендорфер през 1828г., неговите роялите получават признанието на цяла Австрия, а в последствие стават едни от най‐известните музикални инструменти в цял свят. Редица известни композитори и музиканти са творили и продължават да творят на роял Bösendorfer, като например Франц Лист, Феручо Бусони, Антон Рубинщайн, Дебюси, Равел, Барток, Оскар Питерсън, Фреди Меркюри, Питър Габриел, Майкъл Джексън, Лайнъл Ричи, Тори Еймъс и др.

 

Днес ателието произвежда над 80 стандартни, специални, лимитирани и дизайнерски модели рояли в различни разновидности и окраски. Изработката на един такъв инструмент коства на професионалистите от компанията от 6 месеца до 1 година усилена работа. Но всеки човек, докоснал се до красотата и незабравимото характерно звучене на Bösendorfer ще потвърди, че чакането не е напразно! Сред голямото разнообразие от модели блестят роялите Swarovski – истинско бижу, със своите ръчно полирани 8000 кристала Swarovski, лимитиран само в 4 произведени броя; най‐ новото допълнение – Audi Design Grand – роялът с който едноименната немска компания отпразнува своята 100 годишнина, и с чийто иновационен дизайн Bösendorfer разми всички утвърдени граници в дизайна на рояли; моделът Porsche Design, създаден съвместно с дизайнерския екип на гиганта Porshe; Лимитирания модел Mozart, произведен само в 27 броя – всеки един роял посветен на един от концертите за пиано от майстор класика, чието име носи модела; ограничения в 10 броя модел Marquis, въплъщаващ едновременно традициите и професионализма, заложени в основите на Bösendorfer; скандалния за годината на своето производство – 1958 – моделът Brussel – едно дизайнерско изпълнение от цветове и модернизъм, направен по повод Световния панаир в Брюксел, и още много други изискани модели, носещи незабравимия виенски звук на Bösendorfer.

Измежду многото уникални постижения на компанията, има едно, което не само предизвиква възторг и изумление, но и представлява изключително удобство за тези, които тепърва се захващат със свиренето на пиано или пък изобщо не могат да свирят, но желаят да притежават роял – съвместно с Технологичния Университет във Виена, Bösendorfer разработва единствената в света възпроизвеждаща система, наречена CEUS. Тя репродуцира сама всякакъв вид музикални изпълнения, написани за пиано, с абсолютна прецизност до 2 ms., като не само позволява на свирещия да запише своето изпълнение в реално време, но и да го възпроизведе така както е било изпълнено, с натискането на всеки един клавиш, така че в случай на допуснати грешки, изпълняващия да може да коригира своите пропуски и да се самоусъвършенства. Внедряването на CEUS е възможно за всеки модел роял Bösendorfer. Системата разполага със собствен ресурс за съхранение на музикални произведения. Веднъж изсвирено и записано, произведението може да бъде пренесено на електронен носител и да бъде използвано за друг роял Bösendorfer със система CEUS.

Освен уникален музикален инструмент, ценен и обожаван над век и половина, роялът Bösendorfer е неповторима луксозна вещ, инвестиция, която увеличава стойността си с всяка изминала година. В централна и западна Европа притежанието на роял се е превърнало в неизменима част от живота на ценителите на изкуството. Роялът символизира културна извисеност и одаденост към изтънченото и красивото. Демонстрира предпочитанията и възможностите на своя собственик, внася атмосфера и хармония в дома.

Официален сайт на производител

Няма намерени продукти в тази категория